top of page

Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας ξεκινά με τη προϋπόθεση πως κανείς έχει κάποιο θεραπευτικό αίτημα. Κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους είναι οι προσωπικές σχέσεις με τους συντρόφους, τα παιδιά τους, τους συναδέλφους, την οικογένεια τους. Άλλοι έρχονται με ανεπούλωτα "πληγές" του παρελθόντας που μοιάζει να επανέρχονται στο «τώρα» και να εκφράζονται μέσα από ψυχολογικές δυσκολίες και σωματικά συμπτώματα όπως έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, ειδικές φοβίες, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, ψυχοσωματικά προβλήματα κ.λ.. Επίσης μεταβάσεις σε μία άλλη φάση ζωής ή ένα απρόσμενο και αναπάντεχο γεγονός (ένας θάνατος, ένας επώδυνος χωρισμός, μια τραυματική εμπειρία..).

Ο κάθε θεραπευμένος φέρνει ένα αίτημα και θέτονται από κοινού με τον θεραπευτή οι θεραπευτικοί στόχοι. Αν το αίτημα είναι στοχεύμενο σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, τότε ορίζεται ένα θεραπευτικό συμβόλαιο συμβουλευτικής υποστήριξης, με ορισμένο αριθμό συνεδριών, συνήθως τα πρωταρχικά αιτήματα ικανοποιούνται στις πρώτες 12 με 20 συνεδρίες. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος που υπάρχουν στο σήμερα, συνδέεται με την ιστορία της ζωής τους και η συναισθηματική και συμπεριφοριφορική έκφραση τους στο σήμερα είναι αλληλένδετη με το πλέγμα των σχέσεων στο οποίο ανήκουν. Πολλοί θεραπευόμενοι μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης, θα θελήσουν να ανανεώσουν το θεραπευτικό τους συμβόλαιο μπαίνοντας σε μακρόχρονη θεραπεία. Η συνεδρίες έχουν διάρκεια 50’ και η συχνότητα τους μπορεί να είναι εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη.

Θεραπευτική Ομάδα

Στην θεραπευτική ομάδα οδηγείται κανείς μετά την ολοκλήρωσει του κύκλου των ατομικών συνεδριών. Όλα τα μέλη δεσμεύονται στην εχεμύθεια και τον σεβασμό για την προσωπικότητα και την διαφορετική ιστορία ζωής του κάθε μέλους. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια και κανόνες, ώστε να έχουν όλα τα μέλη έναν τόπο που νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Οι θεραπεύομενοι αρχίζουν σταδιακά να συνδέονται μεταξύ τους, ανακαλύπτουν οτι αν και διαφορετική η ιστορία του καθένα, στην πραγματικότητα τους συνδέουν κοινά συναισθήματα και εμπειρίες. Νιώθουν πως ανήκουν σε μία ομάδα, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα τους, τα φυσιολογικοποιούν και μαθαίνουν να τα ακούν και να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα μέλη με ένα τρόπο πιο ανακουφιστικό. Αναπτύσσεται μια πιο συμπονετική- παρηγορητική ματιά και προς τον εαυτό αλλά και προς τους άλλους. Η ομάδα λειτουργεί ως μια επανορθωτική εμπειρία, όπου οι άνθρωποι νιώθουν αποδοχή και ασφάλεια ώστε να μπορούν να υπάρχουν με όλα τα κομμάτια τους. Μοιάζει ως ένας θεραπευτικός «μικρόκοσμος» όπου το άτομο μεταφέρει την αλλαγή μέσω της εμπειρίας του και στο "πραγματικό του περιβάλλον". Οι θεραπευτικές ομάδες είναι ανοιχτές σε νέα μέλη, αυτό δίνει την δυνατότητα στα νεότερα μέλη καθώς γνωρίζουν σταδιακά την ιστορία των παλαιότερων μελών και την εξέλιξη τους χάρη στην θεραπεία, να αισθάνονται ελπίδα ότι και εκείνοι θα τα καταφέρουν. Οι θεραπευτικές ομάδες λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα για δύο ώρες. Συνήθως οι υπεύθυνοι θεραπευτές για τον συντονισμό της ομάδας είναι δύο.

Θεραπεία Ζεύγους

«Παράλληλοι δρόμοι, παράλληλες μοναξιές.

Αν το θέλουμε όμως υπάρχει ελπίδα να συνδεθούμε,

κάποιες φορές ίσως δεν ξέρουμε το τρόπο.»

Δύο άνθρωποι ενώνονται και φέρνουν μαζί τους την δική τους ξεχωριστή ιστορία ζωής που περιλαμβάνει τα βιώματα και την εμπειρία που ο καθένας έχει από το πρωταρχικό πλαίσιο αναφοράς του, που είναι η οικογένεια του. Το κάθε άτομο έχει τους δικούς του γνωστικούς και συναισθηματικούς χάρτες που ακολουθεί για να δρα και να αντιδρά, οι οποίοι εμπεριέχουν τις αφηγήσεις σημαντικών προσώπων  που έχουν διαμορφώσει τις πεποιθήσεις του για τα πρότυπα σχέσεων καθώς τις αφηγήσεις που διαμορφώνουν την αίσθηση που ο καθένας αναπτύσσει για τον εαυτό του ξεχωριστά.Τα διαγενεακά μοντέλα και η εμπειρία του παρελθόντος του ενός αλληλεπιδρά με του άλλου και κατασκευάζουν ένα νέο μοντέλο αλληλεπίδρασης.

 

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν να συνδεθούν με τα συναισθήματα τους,να αναγνωρίσουν τον τρόπο που οι ενδοσκοπικές συγκρούσεις γίνονται διαπροσωπικές συγκρούσεις. Ερχόμενοι σε επαφή με τις βαθύτερες ανάγκες, προσδοκίες και επιθυμίες τους μπορούν να κατανοήσουν βαθύτερα και να επεξεργαστούν τους φαύλους κύκλους επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει και συνεχίζουν να διατηρούν ακόμη και αν αυτοί υπονομεύουν την συναισθηματική και σωματική τους σύνδεση.

 

Αλλάζει ο φακός εστίασης, αντί να επικρίνουν και να αλληλοκατηγορούν ο ένας τον άλλο, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους, κοιτώντας με μια πιο καθαρή ματιά αυτό που αισθάνονται, αυτό που χρειάζονται, αυτό που έχουν ανάγκη από τον σύντροφο τους. Το θεραπευτικό πλαίσιο λειτουργεί ως μια ασφαλή βάση μέσα στην οποία θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να είναι μαζί δημιουργώντας ένα νέο πιο υγιή και λειτουργικό τρόπο σύνδεσης ή αν επιθυμούν να χωρίσουν με έναν τρόπο όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο και τραυματικό.

bottom of page